15 грудня, 2017

Розповідь про Осипа Бойдуника

У хмельницькому видавництві „Лілія“ з підтримкою Сімейного архіву родини Бойдуників ім. Дарії Попович-Бойдуник, творчих колективів „Родина“ і „Джерело“ (Чеська Республіка) та подружжя Наталії Касанової і Каміла Касана (Словаччина), які є меценатами видання, вийшла друком книга, присвячена провідному борцю за волю та соборність України Осипові Бойдунику.

О. Бойдуник (псевда „Діброва“, П.К. Боярський, О. Грузченко, О. Михайлович) народився 8 грудня 1895 року в урочищі Одиниця (Івано-Франківська область). Після 1991 року, коли Україна здобула незалежність, про О. Бойдуника не було видано жодної книги‚ було мало публікацій, присвячених цій постаті.

О Бойдуник в часі свого життя видав чотири книги: „Господарство“ (1941), „Національний солідаризм“ (1946), „Українська внутрішня політика“ (1947) та „Сучасний стан визвольної політики“ (1956). Книгу „Національний солідаризм“ перевидали у 2012 році, але‚ на жаль‚ ніхто із українських істориків не видав книги, присвяченої життю й діяльності О. Бойдуника, хоча у середовищі українських істориків поширене використання публікацій О. Бойдуника у своїх наукових дослідженнях.

Над цією книгою я працював чотири роки. Деякі свої дослідження, присвячені життю й діяльності О. Бойдуника‚ публікував в ґазетах. Мою книгу активно підтримали та сприяли у її виданні українці Чеської Республіки. У 2017 році я передав для виставки в Музей української діяспори в Києві відокументи особливого значення, присвячені життю й діяльності О. Бойдуника, віднайдені в Національному архіві Чеської Республіки, тому хотів би згадати добрим словом наукового співробітника Національного архіву д-ра Ленку Клочкову, яка допомагала в пошуку документів, присвячених О. Бойдунику.

Племінниця О. Бойдуника Дарія Попович (моя бабуся) передала мені на зберігання Сімейний архів родини Бойдуників, у нагромадженнях якого зберігаються деякі з представлених в цій книзі фотографій О. Бойдуника, переповіла свою зустріч з О. Бойдуником в Карпатах‚ коли О. Бойдуник приїхав з Чехословацької Республіки в рідну Долину, щоб відвідати своїх рідних. В одній тільки сорочці, босий посеред зими він сказав її батькові: „Вуйку, давайте хутчіш свій кожух і чоботи“. Батько дав О. Бойдунику, що той просив‚ і хотів його спитати, що з ним трапилось, як той щосили чкурнув з хати надвір в сторону нашого родинного лісу. Занедовго батькову садибу оточила польська поліція. До хати увійшли польський поліціянт та два аґенти в капелюхах. Поліціянт спитав батька, чи не побував у нього О. Бойдуник, що батько категорично заперечив. Через декілька тижнів О. Бойдуник повідомив, що перебуває у Львові і подякував за те, що допомогли йому втекти від польських поліціянтів.

У книзі відображене уся життя О. Бойдуника‚ його зустрічі з провідниками ОУН Євгеном Коновальцем, Андрієм Мельником та багатьма іншими.

Прага 

Коментарі закриті.